Nieuws

Zintuiglijke informatie verwerking

  • december 17, 2019
  • KFT schiedam
  • Reacties uitgeschakeld voor Zintuiglijke informatie verwerking

De zintuiglijke (sensorische) informatie verwerking, of wel prikkelverwerking, is iets wat iedereen doet. Allerlei ‘prikkels’ komen voortdurend binnen: ogen zien, oren horen, neuzen ruiken en we proeven en voelen aanraking. Ook ons evenwicht zorgt dat we ‘voelen’, bijvoorbeeld wanneer een vloer ongelijk is.

Al de zintuigen werken samen om ervoor te zorgen dat we kunnen reageren op onze omgeving.  Ze werken samen en afzonderlijk van elkaar. Als ze de informatie niet juist registreren, dan is er mogelijk  sprake van een prikkelverwerkingsprobleem.

We spreken van een registratieprobleem, waarbij er sprake kan zijn van een over- of onderregistratie. Het kind kan daarbij, om te kunnen functioneren, een actieve of passieve strategie inzetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra bewegen of juist hangen op de stoel (evenwicht), oren dichthouden of juist zelf geluid maken (gehoor).

Aan de hand van een oudergesprek, en een vragenlijst (voor ouders en/ of docenten) ontstaat een sensorisch profiel.  Waarna gerichte begeleiding start.

Heeft u hierover vragen en/ of twijfelt u of de zintuiglijke informatie verwerking adequaat verloopt bij uw kind? Bespreek dit met ons, mogelijk kunnen we u helpen.